D’aquí a un mes i brusques, els dies 10, 11 i 12 d’octubre, tindrà lloc al Parc de Ses Veles de Ciutat la II Fira del Llibre Anarquista de Mallorca. Després de diversos mesos de preparació, la Coordinadora Llibertària de Mallorca i un bon grapat d’individualitats afins, ja podem donar per tancat el programa d’activitats, pel que ens disposem a fer-ho públic. A continuació, farem 5 cèntims de tot el que podreu trobar en aquesta segona edició de la Fira mallorquina del Llibre Anarquista.
Una oferta heterogènia de presentacions i debats
Es presentaran un total de 7 publicacions i es proposaran 2 debats que tocaran una gran diversitat de temàtiques. Així, el primer dia de la Fira, l’editorial madrilenya LaMalatesta ens presentarà el llibre La Comuna de París on la militant anarquista Louise Michel, que participà activament de la insurrecció parisenca del 1871, relata de primera mà des de l’exili els fets que visqué. A continuació, es presentarà el quadern didàctic No robarás del col·lectiu Escola Lliure de Barcelona, que fa una anàlisi del model neoliberal tan incrustat en la psique d’àmplies capes de la població occidental que reforça el capitalisme.
L’endemà, l’11 d’octubre al matí, les companyes del Grupo de Estudios Antropológicos La Corrala de Granada ens explicaran a través del seu llibre ¿Por qué no nos dejan hacer la calle? com s’ha anat privatitzant l’espai públic granadí, com s’ha desenvolupat la gentrificació de la Ciutat i com s’ha anat generant des del poder “atractiu turístic” per tal de desenvolupar dita indústria. En haver dinat, tindrà lloc una dinàmica de debat entorn del diari monogràfic Tot Inclòs, que ha publicat aquest estiu la Coordinadora Llibertària de Mallorca, amb la intenció de donar passes en la lluita recentment encetada contra la indústria turística, la qual monopolitza la nostra economia. Seguidament, l’activista catalana Na Pai ens presentarà el llibre En defensa d’Afrodita on diverses autores ens qüestionen el model de relacions monògames que se’ns imposa culturalment, i es proposen les bases teòriques per tal d’apropar-nos, mitjançant les pràctiques, al anhelat alliberament sexual.
El darrer dia de la Fira, Carolina del Olmo ens explicarà la seva experiència com a mare recollida al seu llibre ¿Dónde está mi tribu? on qüestiona la ingerència de multitud d’”experts” mèdics, pedagogs, psicòlegs i nutricionistes, que segresten la presa de decisions dins la maternitat i substitueixen la comunitat -o tribu- que anteriorment participava a la criança dels nostres infants. Seguirà la presentació del llibre Paremos los vuelos de les companyes de la Campanya Estatal pel Tancament dels CIEs (Centre d’Internament d’Estrangers) on ens expliquen les deportacions que pateix el col·lectiu migrant -a part de l’empresonament indiscriminat als mencionats CIEs per la seva condició de sense-papers- i com la companyia Air Europa fa negoci amb aquests vergonyosos trasllats. Per acabar, les companyes catalanes del col·lectiu Acció Llibertària de Sants ens presentaran la publicació Clau de volta que pretén el debat dins el moviment llibertari català que a hores d’ara es troba en un procés de coordinació; després aprofitarem la seva presència per debatre sobre l’organització i la coordinació del moviment anarquista.
També hi haurà espai pel teatre, la música i la poesia
Fruit de les diverses sensibilitats que han nodrit l’assemblea que està organitzant la Fira, hem convingut adient incorporar-hi al programa teatre, música i poesia. Així, el divendres 10 d’octubre gaudirem de la representació de l’obra teatral Post, post, post de la companyia madrilenya Las Hipókritas, que faran una crítica despiadada en clau d’humor dels moviments socials actuals, especialment del moviment anarquista, per tal d’incentivar l’autoreflexió. Seguidament, podrem gaudir d’un concert acústic a càrrec dels cantautors locals Xus Santana i Tomeu Quetgles i del trio de raperes Phussyon.
El dissabte 11 d’octubre, una vegada hàgim posat a parir la monogàmia, la Lioparda ens qüestionarà els rols de gènere a través de la seva obra bufonesca Degenerant Utòpics, i posarà sobre la taula la violència que patim per tal d’emmotllar-nos a la imposició del gènere al qual el nostre cos ens ha predestinat. Seguidament, tancarem la vetllada amb més música a càrrec dun Punxa-Discs.
Per concloure la Fira, a les acaballes del diumenge 12 d’octubre es recitarà poesia sobre bases DUB a càrrec d’Amoniako.
Una Fira totalment autogestionada
Com hem assenyalat al principi, tota la Fira ha estat gestionada assembleàriament entre la Coordinadora Llibertària de Mallorca i un grup de persones properes a les idees i pràctiques llibertàries. Pel que fa a l’aspecte econòmic, per tal d’aconseguir l’autofinançament de la Fira, s’han anat realitzant diversos actes previs per tal de recaptar els diners necessaris per portar a gent de fora, quelcom complicat a causa de les condicions d’insularitat que tenim. Avui mateix, dissabte 6 de setembre, tindrà lloc un sopador amb pel·lícula, llibres de segona mà i rifa d’una bicicleta al local de la CNT.
A part, també s’està elaborant diferents materials que es posaran a la venda. Pròximament tindreu ampliada la informació sobre les camisetes, bosses, motxilles, davantals i xapes produïdes a posta per commemorar aquesta segona edició de la Fira i per ajudar a aconseguir l’autofinançament.
Finalment, volem anunciar que durant la Fira s’oferirà beures i menjar i sopar vegà a preus populars per acabar d’aconseguir els diners per fer front a les despeses de la Fira. Quedeu-vos a menjar amb nosaltres i farem germanor!
Esperem que la Fira sigui del vostre gust i que veniu a gaudir-la amb nosaltres. Visca la Fira!
Més informació: firallibreanarquistamallorca.noblogs.org